Zagreb VINOcom je od 28. studenog do 1. prosinca! I pršuti će biti zvijezde

Dvoboj dva najbolja pršuta na svijetu bit će među većim atrakcijama 17. Međunarodnog festivala vina i kulinarstva VINOcom u Esplanade Zagreb Hotelu od 28. studenoga do 1. prosinca 2024. Zoran Memon, slovenski zaljubljenik u pršute,  connoisseur i certificirani rezač te sommelier donijet će španjolske pršute Joselito i Cinco Jotas.

Bolje je reći iberijske, s obzirom da ih službeno zovu jamón ibérico, a bit će to jedinstvena prilika kušati koji je među najvećim zvijezdama bolji. Najavljuje Memon i pršute iz drugih europskih zemalja koje ih rade, od Španjolske do Bugarske.

Bit će i sira

Samo crnogorskog, odnosno njegoškog neće biti. Nema, kaže Zoran, dozvolu za uvoz u EU. Radionice i degustacije španjolskih i mediteranskih pršuta bit će u subotu, 30. studenoga, u Esplanadinoj dvorani Venice u 13, 15 i 17 sati.

Sve što trebate znati o siru bit će radionica u nedjelju, 1. prosinca, u istoj dvorani u 13.30 sati. Marije Selak predstavit će sve ljepote istarskog i paškog tvrdog sira, talijanskih Taleggia i Robiole te francuskih sireva s plemenitom plijesni Camembert de Normandie i Roquefort.

Pionir dugih maceracija

Svaki veliki sir ima veliku priču, a posebno su fascinantne priče sireva s dugom tradicijom proizvodnje, kaže Marija Selak. Vinske radionice bit će sva četiri dana Festivala u hotelskoj dvorani Club Board Room.

Vinskiklub.hr predstavit će pionira dugih maceracija Marina Markežića Kabolu iz Momjana, koji je 2003. počeo njegovati vina u amforama ukopanima u zemlju pokraj vinarije (na slici gore). Bit će i predstavljanja još hrvatskih vina te talijanskih, francuskih, australskih, novozelandskih, njemačkih…

Stari i Novi svijet

Uspoređivat će se Stari i Novi vinski svjetovi, a jedna će radionica biti posvećena džinu. Vodit će ih poznati sommelieri i dobri poznavatelji vina iz Hrvatske i drugih zemalja, a više o njima objavljivat ćemo sljedećih dana.

Ponosan sam na radionice, rekao je direktor Festivala VINOcom Ivan Dropuljić i  najavio 240 izlagača. Najviše, naravno, vinara. Osim velike većine najznačajnijih hrvatskih, stižu i iz Francuske, Njemačke, Kine, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Počast onima koji nisu s nama

Kao i prijašnjih godina, festivala će, u stvari, biti dva. Ne stanu svi izlagači u Esplanadu odjednom pa će jedna postava biti u četvrtak i petak, a druga u subotu i nedjelju. Podsjetio je Dropuljić i na drage, u eno-gastro sferi istaknute ljude koji su nas napustili.

Žao mi je što i ovaj put ne možemo bez tužnih vijesti. Počast bih odao onima koji su prema nebeskom plavetnilu zauvijek pošli tijekom ove godine ili na samom kraju prošle. To su glasoviti Miljenko Mike Grgić, ispraćen lani u prosincu u 101. godini života, tove godine ispraćen Vitomir Andrić (75), novinar i urednk u Večernjem listu, vinar iz Međugorja Pero Buntić (69), ugledni enolog i upravitelj korčulanske PZ Čara Janko Jovanov (60), korčulanski proizvođač grka Branimir Cebalo (80), vinogradar i
vinar iz Gornjeg Jesenja Ivan Hanžek Robin, gospođa Vlasta Rubeša – Vili (69) te Miodrag Kostić (65) biznismen i vlasnik vinarija Erdevik i Chichateau iz Srbije… Slava im i počivali u miru!