Bio je isprva poprilično sladak La Bulle Rosé, extra sec ružičasti pjenušac plešivičke obiteljske vinarije Jagunić. Radili su ga od crnog pinota s 20 posto portugisca. Relativno brzo prešli su na suhlju varijantu, s oznakom brut, a sortni je sastav ostao isti. Sad im je ružičasti pjenušac od portugisca s po 20 posto crnog pinota i mješavine starih sorata. I odličan je.
Novost mu je i naziv: Three Stars Rosé. Ušao je u brend bijelog pjenušca Three Stars Brut. I bolje ide, kaže Dominik Jagunić. Kupci su se, dodaje, navikli na taj pouzdani “šampek” za koji su bazna vina chardonnay, rajnski rizling i stare plešivičke sorte, svako iz svog vinograda. Kad ljudi vide da postoje i tri ružičaste zvijezde, očekuju, pa i dobiju, sličnu kategoriju.
Pjenušci nemaju oznaku berbe na etiketi, ali sad su im na tržištu tri iz 2021. Treći je Blanc de Blancs koji drukčijeg stila nego prije. Nije sladak, ali je puno slađi nego što je bio. To bi mu moglo povećati prodaju. Prosječna publika voli osjetiti slast u pjenušcu pa su takvi i širom svijeta najprodavaniji. Ako ga ne prihvate, sljedeća runda punjenja bit će suhlja.
Blanc de Noirs nije u novoj “tranši”. Svo je grožđe crnog pinota te 2021. otišlo u mirno vino iz linije Amber. No, bit će ga u sljedećim izdanjima. Traže ga ljudi. Jagunići su 2014. napravili prvi pjenušac. Bio je to Three Stars Brut. Imali su ga 400 boca i pustili u prodaju 2015. Prije pet godina radili su 8000 litara baznog vina za pjenušce, a ove 50.000.
Obitelj se gotovo sasvim posvetila pjenušavima vinima te maceriranim bijelima u liniji Amber. Jedno od potonjih moram i ovom prilikom spomenuti. Ne mogu se sjetiti drugog vina koje tako lijepo miriše. Neću nabrajati pojedine mirise zato što cjelina divno miriše po – vinu. Riječ je o mješavini sorata iz starog vinograda na položaju Hrvojka koja se zove Killer Queen.