More

  Zamiješali su Jagunići pjenušce: Rosé je sad u ‘grupi’ Three Stars

  Kategorije:

  Bio je isprva poprilično sladak La Bulle Rosé, extra sec ružičasti pjenušac plešivičke obiteljske vinarije Jagunić. Radili su ga od crnog pinota s 20 posto portugisca. Relativno brzo prešli su na suhlju varijantu, s oznakom brut, a sortni je sastav ostao isti. Sad im je ružičasti pjenušac od portugisca s po 20 posto crnog pinota i mješavine starih sorata. I odličan je.

  Portugizac obitelj Jagunić uzgaja i u vinogradu ispod vinarije. Ne rade ga kao mirno vino, nego koriste za pjenušce

  Novost mu je i naziv: Three Stars Rosé. Ušao je u brend bijelog pjenušca Three Stars Brut. I bolje ide, kaže Dominik Jagunić. Kupci su se, dodaje, navikli na taj pouzdani “šampek” za koji su bazna vina chardonnay, rajnski rizling i stare plešivičke sorte, svako iz svog vinograda. Kad ljudi vide da postoje i tri ružičaste zvijezde, očekuju, pa i dobiju, sličnu kategoriju.

  Blanc de Blancs, odnosno bijeli pjenušac od bijeloga grožđa, u novom izdanju ima osam grama šećera po litri

  Pjenušci nemaju oznaku berbe na etiketi, ali sad su im na tržištu tri iz 2021. Treći je Blanc de Blancs koji drukčijeg stila nego prije. Nije sladak, ali je puno slađi nego što je bio. To bi mu moglo povećati prodaju. Prosječna publika voli osjetiti slast u pjenušcu pa su takvi i širom svijeta najprodavaniji. Ako ga ne prihvate, sljedeća runda punjenja bit će suhlja.

  Blanc de Noirs nije u novoj “tranši”. Svo je grožđe crnog pinota te 2021. otišlo u mirno vino iz linije Amber. No, bit će ga u sljedećim izdanjima. Traže ga ljudi. Jagunići su 2014. napravili prvi pjenušac. Bio je to Three Stars Brut. Imali su ga 400 boca i pustili u prodaju 2015. Prije pet godina radili su 8000 litara baznog vina za pjenušce, a ove 50.000.

  Osim pjenušcima, obitelj Jagunić posvetila se i dugo maceriranim bijelim vinima. Kroz čašu se vide RR i Killer Queen

  Obitelj se gotovo sasvim posvetila pjenušavima vinima te maceriranim bijelima u liniji Amber. Jedno od potonjih moram i ovom prilikom spomenuti. Ne mogu se sjetiti drugog vina koje tako lijepo miriše. Neću nabrajati pojedine mirise zato što cjelina divno miriše po – vinu. Riječ je o mješavini sorata iz starog vinograda na položaju Hrvojka koja se zove Killer Queen.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....