Sauvignon bijeli smo obrali 25 dana ranije nego inače. I to za mirno vino. Pjenušca još imamo pa ga ove godine nećemo raditi. Grožđe je savršeno. Ima 85 stupnja stupnjeva sladora po Oechslovu moštomjeru i 7,5 kiselina, pohvalio se Mladen Siber iz Erduta. Krajem tjedna će, kaže, brati chardonnay.
U Kalinovcu u Podravini brali su solaris. To je međuvrsni križanac stvoren 1975. u Državnom institutu za vinogradarstvo iz njemačkog grada Freiburga. Od plemenitih sorta vinove loze u ima gene rizlinga, pinota sivog i muškata ottonela, a otporan je na bolesti poput pepelnice, peronospore i sive plijesni. Prva je ovogodišnja berba, po svemu sudeći, bila u Zagorju.
Također je riječ o solarisu, a brala ga je ekipa OPG-a Poštek iz Stubičkog Kamenjaka, , objavio je portal zagorje.com. Proteklog su vikenda, na 35 stupnjeva u hladu, brali i u Polači u Ravnim kotarima. Rade Bobanović iz Poljoprivredne zadruge Maslina i vino rekao je HRT-u kako su u vinograd krenuli u pet ujutro, a nakon 11 se, kaže, nije moglo. Brali su grožđe za ružičasti pjenušac.
U takvim je uvjetima već pomalo uobičajeno da se bere noću. To je bolje za kvalitetu budućeg vina, kaže struka. U Čileu već godinama beru noću pa grožđe u zoru dolazi na stol za sortiranje. Temperatura mu je 18 stupnjeva. Hladnije grožđe pomaže koncentraciji aroma i okusa. Bere li se po danu može biti i dvostruko toplije što znači i izgubljene aromatske prekursore te veću stopu oksidacije. Noćnih je berbi bilo i kod nas, na Pelješcu, u rujnu 2009. godine, na primjer.