More

    Završio je i 7. krug Vinskoga kviza! Pogledajte točne odgovore

    Kategorije:

    Crvena, odnosno crna vina bila su tema 7. kruga Vinskoga kviza. U nastavku su točni odgovori na pitanja. Ime dobitnika objavit ćemo u nedjelju, 12. listopada. Pratite nas, budite uz mobilne telefone i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.

    Hvala svima koji su sudjelovali i nadamo se da su se zabavili.

    1. Crno vino ili crveno vino? I crno i crveno! Kod nas su službeno dopuštena oba naziva. U svijetu prevladava izraz “crveno”: rouge, rosso, tinto, red…

    2. Koji dio bobice grožđa najčešće daje crnom vinu crnu boju? Kožica je zaslužna za boju. Grožđani je sok u pravilu bijele boje, osim kod sorata koje nazivaju bojadiser, a jedna od njih je alicante bouschet. Sjemenka grožđa pri duljoj maceraciji vinu može dati tanine.

    3. Crno vino koje kod nas izlazi na tržište prvo nakon berbe je portugizac. Grožđe rodi rano pa su vinima od portugisca vinogradari u prošlosti čak i krijepili berače: bilo je spremno u vrijeme kad su se brale kasnije sorte.

    4. Cabernet sauvignon i merlot su ‘polubraća’. Zajednički roditelj im je cabernet franc. Drugi roditelj cabernet sauvignona je sauvignon bijeli, a merlota stara francuska sorta magdeleine noire des Charentes.

    5. Ne zna se tko su roditelji plavca malog. Vjerovalo se kako su to crljenak kaštelanski (tribidrag, zinfandel, primitivo, kratošija…) i dobričić šoltanski, no nova su genska ispitivanja pokazala kako su te dvije sorte u najbližem srodstvu s plavcem, ali ne i tko je kome roditelj, a tko potomak.

    6. Barolo je glasovito talijansko vino iz regije Pijemont. Rade ga od sorte nebbiolo, kao i vino Barbaresco. Nazive su vina dobila po apelacijama. Treće glasovito vino iz Pijemonta je barbera. Nju zovu po sorti. Kažu u Pijemontu kako se barbera pije, a u Barolu i Barbarescu uživa.

    7. U kojoj glasovitoj vinskoj regiji nema crnih vina? U Champagnei! Iako su crni pinot i mlinarski pinot (menieur) uz chardonnay glavne sorte ove regije, šampanjci moraju biti bijeli ili ružičasti. Crni ne smiju nositi oznaku regije.

    8. Koja se crna sorta vinove loze najčešće koristi za proizvodnju pjenušavih vina? Crni pinot. Često rade i bijele pjenušce od njega (blanc de noirs).

    9. Izbaci uljeza: Trnjak je “uljez”. Borgonja je istarski naziv za frankovku, a trnjak je autohtona sorta Dalmatinske zagore i Hercegovine.

    Pobjednik ovog kviza osvaja besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Nagrada je vrijedna 50 eura. Ostali se mogu prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Prije njih potop! Iuris otvorio vinariju u Hrašću i...

    Vinska cesta Grada Zagreba otvorena je 6. studenog 2009. s početnih sedam destinacija. Šest su bila obiteljska...

    Izložba o zagorskim vinima na Pelješcu pa o pelješkima...

    Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju naziv je izložbe koja se otvara u srijedu, 2. listopada,...

    Crikvenica food&wine walk: 17 pjenušaca za 17 kilometara šetnje

    Kiša je prestala padati oko osam sati. U devet se počelo razvedravati pa je u 10, na...

    Kvarnerski vinski transfer: Marinko Vladić iz PZ Vrbnik prešao...

    Prije otprilike pola stoljeća Iločanin Marinko Vladić susretao se s Miroslavom Palinkašem iz obližnjeg Šarengrada na plesnjacima...

    Nedjejni vinski haiku: Staza

    Pravi put je vinska staza! Neće bit' u srcu mraza... Nedjeljni (vin)haiku 62 Fotografija: Anna Zakharova on Unsplash

    Dom Perignon 2015. je u prodaji! Cijena? 245,20 eura

    Nakon gotovo 10 godina odležavanja na kvascima, u tami i miru šampanjskog podruma, novi Dom Pérignon 2015....