Crvena, odnosno crna vina bila su tema 7. kruga Vinskoga kviza. U nastavku su točni odgovori na pitanja. Ime dobitnika objavit ćemo u nedjelju, 12. listopada. Pratite nas, budite uz mobilne telefone i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.
Hvala svima koji su sudjelovali i nadamo se da su se zabavili.
1. Crno vino ili crveno vino? I crno i crveno! Kod nas su službeno dopuštena oba naziva. U svijetu prevladava izraz “crveno”: rouge, rosso, tinto, red…
2. Koji dio bobice grožđa najčešće daje crnom vinu crnu boju? Kožica je zaslužna za boju. Grožđani je sok u pravilu bijele boje, osim kod sorata koje nazivaju bojadiser, a jedna od njih je alicante bouschet. Sjemenka grožđa pri duljoj maceraciji vinu može dati tanine.
3. Crno vino koje kod nas izlazi na tržište prvo nakon berbe je portugizac. Grožđe rodi rano pa su vinima od portugisca vinogradari u prošlosti čak i krijepili berače: bilo je spremno u vrijeme kad su se brale kasnije sorte.
4. Cabernet sauvignon i merlot su ‘polubraća’. Zajednički roditelj im je cabernet franc. Drugi roditelj cabernet sauvignona je sauvignon bijeli, a merlota stara francuska sorta magdeleine noire des Charentes.
5. Ne zna se tko su roditelji plavca malog. Vjerovalo se kako su to crljenak kaštelanski (tribidrag, zinfandel, primitivo, kratošija…) i dobričić šoltanski, no nova su genska ispitivanja pokazala kako su te dvije sorte u najbližem srodstvu s plavcem, ali ne i tko je kome roditelj, a tko potomak.
6. Barolo je glasovito talijansko vino iz regije Pijemont. Rade ga od sorte nebbiolo, kao i vino Barbaresco. Nazive su vina dobila po apelacijama. Treće glasovito vino iz Pijemonta je barbera. Nju zovu po sorti. Kažu u Pijemontu kako se barbera pije, a u Barolu i Barbarescu uživa.
7. U kojoj glasovitoj vinskoj regiji nema crnih vina? U Champagnei! Iako su crni pinot i mlinarski pinot (menieur) uz chardonnay glavne sorte ove regije, šampanjci moraju biti bijeli ili ružičasti. Crni ne smiju nositi oznaku regije.
8. Koja se crna sorta vinove loze najčešće koristi za proizvodnju pjenušavih vina? Crni pinot. Često rade i bijele pjenušce od njega (blanc de noirs).
9. Izbaci uljeza: Trnjak je “uljez”. Borgonja je istarski naziv za frankovku, a trnjak je autohtona sorta Dalmatinske zagore i Hercegovine.
Pobjednik ovog kviza osvaja besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Nagrada je vrijedna 50 eura. Ostali se mogu prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.