Zelinsko prigorje na RizlingFestu: Litterarii iz Nespeša i Kos iz Hrnjanca

Godinama je propadala Kurija Nespeš u istoimenom mjestu pokraj Svetog Ivana Zeline. Preuzeo ju je 2020. Goran Hanžek, koji je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća radio u Badelu 1862. Vinska iskustva stjecao je prije desetak godina i u istarskim vinarijama pa krenuo obnavljati lijepu staru zgradu oko koje danas na pet hektara rastu chardonnay, sauvignon, silvanac, traminac i, naravno, rizling. Vratio je svrsi i dodatno opremio stari vinski podrum čiji je kapacitet 40.000 litara.

Škola vina u staroj kuriji

Ime vinarije Litterarii dolazi od latinskog naziva za osnovnu školu, ludus litterarius, ali i od latinskog rarus, u značenju rijedak, poseban i nesvakidašnji, što odražava našu filozofiju i naša vina, objašnjavaju u vinariji. Ta kurija s kraja 18. stoljeća bila je nakon Drugog svjetskog rata prenamijenjena u školu, a poslije i u vinariju u sklopu Badela.

Danas imaju slasno svježi, vinski rečeno, a narodski slatkasto kiselkasti, ali fino uravnotežen rizling. U stvari dva: pod samo školskom, bijelom etiketom te profesorskom crnom, kojoj je podnaslov Emeritus. Imaju i arhivu u kojoj su Diplomatska vina. Prije dvadesetak godina neki su veleposlanici u Hrvatskoj bili kumovi nespeških vina (naslovna fotografija) među kojima je bio i Rajnski rizling 2004.

Dva rizlinga obitelji Kos

Jura, Tomo, Mirko, Željko i Karlo Kos stoljeće i pol rade dobra vina u Hrnjancu pokraj Svetog Ivana Zeline. Sve te godine po dvojica su radila zajedno, otac i sin, a često i tri, dakle s djedom. Legenda kaže da je glavni uvijek bio najmlađi: kako bi sin stasao, otac bi mu prepuštao ulogu šefa. Tata i deda bi, naravno, pomagali. Ne samo savjetima. Radili bi sve što bi koji mogao, ali mladost je šefovala. Tako se i danas OPG zove Karlo Kos po vrsnom mladom enologu s prekrasnom strašću prema vinu.

U novom podrumu, preko puta obiteljske kuće, rade izvrstan bijeli pjenušac Anita, tata Željko nazvao ga je po supruzi, Karlovoj majci, te ružičasti Rosula. Imaju mirna bijela vina od kraljevine, chardonnaya i kernera, crni pinot kao ružičasto i crveno vino te rizling. Ne samo jedan…

Klasičan i jantarni rizling

Poznat je kao kralj bijelih vina. U našim vinogradima ima posebno mjesto kao sorta koja se najduže uzgaja. Elegantnom strukturom i prepoznatljivim aromama citrusa, zelenih jabuka i meda, odlično prati raznoliku hranu, od laganih salata do kompleksnih ribljih jela. Tako opisuju klasično proizveden rizling, a imaju i vino Coctura. To je rizling za koji su 180 dana macerirali kožice bobica u moštu i vinu. Dobili su jedinstvenu punoću i kompleksnost, s aromama sušenog voća, meda i cvjetnih nota do tonova orašastih plodova i blage zemljane nijanse.

Hotel Capital u Jurišićevoj 22, u središtu Zagreba, bit će u subotu, 16. studenog, od 18 sati prava prilika za kušanje vina i ove dvije vinarije. Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.

Fotografije: ivo Kozarčanin i Matija Djanešić