More

    Gljive iz šume i vino iz amfore

    Kategorije:

    U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu većina je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje ili bit vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje.

    Upravo je zato dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne inetrvencije, gdje majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili bačvi tek pazeći na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji.
    Jedan od takvih dragulja nastao je u zelinskoj boutique vinariji Bedekovich koja se čvrsto drži ekološkog svjetonazora i predano radi na kvaliteti vina. U ovoj zanimljivoj kompoziciji majstorski su umiješane tri sorte: manzoni (oko 60 posto), sivi pinot i traminac. Vino je duboke jantarne boje, savršene bistroće i primjetno gusto. Preciznog, kompleksnog mirisa gdje se dominantne arome arancina isprepliću sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. U okusu bogato i sadržajno, fino, toplo i primjetno slasno dok na drugoj strani spektra omekšali tanini i naglašena svježina drže vino u savršenoj ravnoteži. Čvrstog garda, naglašene strukture, dugačkog i pamtljivog retrookusa ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima i pokazao se kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, ali je i jednako dobro pratio i pečenu svinjsku potrbušinu.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...