More

  Zlatni pjenušac 15 eura, a mračni 100

  Kategorije:

  Drugu berbu pjenušca Untouched by Light (nedotaknut svjetlom) predstavila je slovenska vinarija Radgonske gorice. Ponudili su i usporedbu tog jedinstvenog pjenušca, za koji su sve faze proizvodnje bile u mraku, s dobro znanom Zlatom peninom odrađenom u normalnim uvjetima. Potonju su poslužili u uobičajenim vinskim čašama, a “crnu” ili “mračnu”, kako se kome sviđa, u crnima i vina se poprilično razlikuju, ne toliko kakvoćom mirisa i okusa, koliko stilski.

  Pjenušac Untouched by Light ima precizniju, čvršću i trajniju aromu i svježiji je, a Zlata penina malo je šira i voćnija i u čaši se mijenja. To ne znači da je jedna od njih bolja, iako će Zlata kao vino sigurno biti dopadljivija široj publici.

  Treba reći da je obična čaša bila veća i u nju su točili malo više vina, što je malo utjecalo na dojmove, ali zasigurno je na razliku više utjecalo svjetlo. Riječ je o berbi 2017., a pjenušci su od chardonnaya iz istog vinograda. Grožđe za Zlatu peninu brali su po danu, u drugoj polovini kolovoza, a za “crnu” nakon što je pao mrak. Samo su se po svjetlu i tami razlikovale i sve ostale faze proizvodnje baznog vina, kasnija druga fermentacija te odležavanju na finom talogu na kojem su obje provele 63 mjeseca. Količina alkohola, kiselina i neprovrela šećera gotovo su iste, no vina se ipak razlikuju.

  Istraživanja Enološkog instituta iz Champagne pokazala su samo četiri minuta izlaganja neonskom svjetlu mijenja arome u boci – rekla je Klaudija Špur Topolovec, glavna enologinja Radgonskioh gorica.

  Nije tajna da svjetlo mijenja vino koja se zato uglavnom i pune u boce od zatamnjenog stakla. Iznimka su najčešće svježa ružičasta vina koja se piju brzo nakon punjenja pa se štetni utjecaj svjetla ne osjeti. Vina za odležavanje pune se u boce od tamnijeg i debljeg stakla, a za Untouched by Light koristi se najtamnije moguće, kažu kako je 98 posto crno. Dodatno je boca zaštićena od svjetla i zraka bocom crnom vakumiranom vrećicom.

  Prva berba pjenušca Untouched by Light bila je 2016. Vino je u vrijeme korone, 1. listopada 2020. navečer, na internetskoj platformi Zoom predstavio enolog iz Champagne Pierre-Yves Bournerias, inače savjetnik, pa i prijatelj, nekolicine najboljih hrvatskih proizvođača pjenušaca. Pratili su ga, prema Zoomovom brojčaniku, na 43 računala. Svaki “uzvanik” mogao je pozvati svoje goste, pa je ljudi vjerojatno bilo dosta više, a nekoliko dana prije prezentacije poslali su boce koje je trebalo otvarati i kušati u mraku, samo uz „utišano“ svjetlo računalnih monitora.

  Najbolje se stvari odvijaju u mraku – rekao je tijekom tog predstavljanja Borut Cvetkovič iz Radgonskih gorica preporučujući svima da „Untouched by light“ kušaju u mraku, s nekim tko im je posebno drag.
  Najveća razlika između običnog i “crnog” pjenušca je u cijeni. Zlata penina stoji 15 eura, a Untouched by Light okruglih 100. To vrijedi za cijeli svijet, samo što je treba platiti različitu “poštarinu”. Pjenušac je dobar, priča marketinški izvanredna, a u prodaji je 2000 boca što je vjerojatno lako prodati. Uostalom, cijela Radgona ima malo više od 3000 stanovnika pa da samo svaka obitelj dođe po svoju bocu, vina gotovo više ne bi bilo.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...