More

  Znate li što je cuka? Bundeva! U Istri se ‘igraju’ s njom, a imaju i vina za nju

  Kategorije:

  Buća, bundeva, tikva ili cuka glavna je glumica priredbe Jesen na pijatu u središnjoj Istri koja traje do 27. listopada u šest konoba i agroturizama, najavljuje Bookaleta.com.

  Juhe od cuke, janjeći kotlet na žaru sa sjemenkama i kremom od cuke, njoki od cuke u umaku od šumskih plodova i slatka krostata od cuke s jesenskim crumbleom neka su od jela koja pripremaju konobe 2. peron iz Cerovlja, Dišpet u Zajcima kod Pićna, Jelenić u Lušetićima kod Pazina, Marino u Gračišću, Tomažovoj konobi u Voštenima kod Svetog Lovreča te Agroturizam Stara štala u Sandaljima kod Boruta.

  Evo i preporuke istarskih vina za spomenuta jela. Krem juha od cuke traži odležanu malvaziju nižih kiselina i kremozne teksture. Takvu je, praktički zaboravljenu iz 2005. godine, Piero Poletti pronašao u podrumu. Dopala mu se, pa je poslao da i mi u Vinskom klubu kušamo. Vino je izvanredno.

  Tko može, svakako neka proba ovo vino koje je rađeno za relativno brzu potrošnju, a i u 18. godini je izvanredno

  Boje je starog zlata i djelomično gusto, što znači da se relativno “lijeno” vrti u čaši. Miriše na bagremov i lipov med, rogač, bademe i žuto cvijeće, srednjeg je tijela te mekog, kremoznog okusa s izvanrednom svježinom za “punoljetno” vino koje nije pripremano za odležavanje.

  Janjeći kotleti s kremom od cuke traže mekani merlot ili crni pinot kakav radi Moreno Degrassi. Njoki od buče u umaku od šumskih plodova, ako su ti plodovi šumske gljive a pogotovo vrganji, pristajat će smirenom sauvignonu. I Grimalda bijela Ivice Matoševića odlično pristaje “šumsko-gljivarskom jelu.

  Krostata od cuke s jesenskim crubleom, pak, pronaći će naprosto savršenog  ljubavnika u nekom finom momjanskom muškatu. Svi su bijeli muškati iz Momjana dobri, a ovom prilikom preporučujemo poluslatki Marina Markežića Kabole.

  Fotografije hrane: bookaleta.com 

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....