Buća, bundeva, tikva ili cuka glavna je glumica priredbe Jesen na pijatu u središnjoj Istri koja traje do 27. listopada u šest konoba i agroturizama, najavljuje Bookaleta.com.
Juhe od cuke, janjeći kotlet na žaru sa sjemenkama i kremom od cuke, njoki od cuke u umaku od šumskih plodova i slatka krostata od cuke s jesenskim crumbleom neka su od jela koja pripremaju konobe 2. peron iz Cerovlja, Dišpet u Zajcima kod Pićna, Jelenić u Lušetićima kod Pazina, Marino u Gračišću, Tomažovoj konobi u Voštenima kod Svetog Lovreča te Agroturizam Stara štala u Sandaljima kod Boruta.
Evo i preporuke istarskih vina za spomenuta jela. Krem juha od cuke traži odležanu malvaziju nižih kiselina i kremozne teksture. Takvu je, praktički zaboravljenu iz 2005. godine, Piero Poletti pronašao u podrumu. Dopala mu se, pa je poslao da i mi u Vinskom klubu kušamo. Vino je izvanredno.
Boje je starog zlata i djelomično gusto, što znači da se relativno “lijeno” vrti u čaši. Miriše na bagremov i lipov med, rogač, bademe i žuto cvijeće, srednjeg je tijela te mekog, kremoznog okusa s izvanrednom svježinom za “punoljetno” vino koje nije pripremano za odležavanje.
Janjeći kotleti s kremom od cuke traže mekani merlot ili crni pinot kakav radi Moreno Degrassi. Njoki od buče u umaku od šumskih plodova, ako su ti plodovi šumske gljive a pogotovo vrganji, pristajat će smirenom sauvignonu. I Grimalda bijela Ivice Matoševića odlično pristaje “šumsko-gljivarskom jelu.
Krostata od cuke s jesenskim crubleom, pak, pronaći će naprosto savršenog ljubavnika u nekom finom momjanskom muškatu. Svi su bijeli muškati iz Momjana dobri, a ovom prilikom preporučujemo poluslatki Marina Markežića Kabole.
Fotografije hrane: bookaleta.com