Cernički ćupteti slani su tradicionalni kolačići općine Cernik pokraj Nove Gradiške. Tradicionalno su ih pripremali u vrijeme svinjokolje od tijesta i smjese svinjskog mesa kojom su se punile i kobasice. Jeli su ih s nogu, dok se radilo od ranih jutarnjih sati na niskim temperaturama. Navodno su nastali u vrijeme otomanske vladavine i namjerno su punjeni svinjetinom čiju je konzumaciju Turcima vjera zabranjivala.
Svaki majstor ćupteta ima neku tajnu za pripremu, no svi se slažu kako je u tijesto iznimno važno dodati svinjsku mast i vino. Evo recepta Mirela Andrašević iz Cernika. Prvo sastojci:
Nadjev
Kilogram masnije mljevene svinjetine
Žlica soli
Žlica slatke paprike
Pola žlice mljevene ljute paprike
Dva češnja češnjaka
Tijesto:
Kilogram brašna
Dva decilitra mlijeka
Komadić kvasca
Dva decilitra otopljene svinjske masti
Žlica soli
Decilitar bijelog vina
Potom i postupak: Sastojke za nadjev izmiješati pa razvući tijesto na debljinu od pola centimetra. Razrezati tijesto na pločice pet puta pet centimetara i na sredinu svake staviti malo mesnog nadjeva te podignuti vrhove tijesta. Posložiti ih na pleh i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Masnijem jelu treba pridružiti svježije vino, a dobro je i pratiti zemljopisnu povezanost, pa će i ćuptet lijepo popratiti neka mlađa frankovka izraženijih kiselina.
Fototografije: Borna Subota, Exe produkcija: https://app.box.com/s/q3o3lvx3juqlsm7nf2nmfxfopy8a2sgy