Slow Drink u Pavlomiru! Frankovka za predjelo, pa devet sljedova cabernet sauvignona iz Novog Vinodolskog
Sorte

Slow Drink u Pavlomiru! Frankovka za predjelo, pa devet sljedova cabernet sauvignona iz Novog Vinodolskog

Samo po lagano smeđoj noti uz rub čaše može se pretpostaviti da je iz 2014. Morčić Frankovka vinodolske vinarije Pavlomir kojom je započela prekrasna večer posvećena arhivskim vinima. Miris je veseo, živ i sortno prepoznatljiv unatoč nježnoj patini, a u okusu je ostalo dovoljno svježine da se uživa u laganom, sasvim suhom vinu: 11,5 posto alkohola ima. Posljednja je to bila berba frankovke u Pavlomiru, nije se sorta baš snašla na Kvarneru pa ju je vlasnik Miroslav Palinkaš iskrčio i zamijenio drugima. 

 

Nabasao na frankovku  

 

Među ostalim i cabernet sauvignonom, koji je bio i povod druženju. Dan prije dogovorili smo vertikalno kušanje vina od najrasprostranjenije sorte na svijetu, a Miroslav je na ovu lijepu frankinju nabasao tražeći cabernete pa nije odolio da i nju ne otvori kao svojevrsno predjelo.

Pavlomir cabernet sauvignon kušanje iz bačve 1
Kušanje iz bačve

Sljedećih je pet cabova odležalo u drvenim bačvama. Berba 2016. godinu dana, a i danas je odaje dojam mladog vina. Ima i prekrasne tanine. Mrvicu je zreliji Cabernet sauvignona 2016. koji je dodatnu godinu odležao u moru. Puno sam vina s dna mora kušao, ipak je ta priča započela u Hrvatskoj, a ovo je jedno od najboljih. U punoj je snazi berba 2017. Sasvim su se izgubile one grublje posljedice odležavanja u bačvicama. Uzeti je treba i uživati u vinu sad, za godinu, pa i dvije. 

 

Stay in touch

 

Urod po trsu bio je oko kilograma, što je zasigurno pripomoglo da vino, osam godina nakon berbe, postane ovako dobro. U berbi 2021. drvo je još izraženo. No, prema iskustvu s onim četiri godine zrelijim, treba ga uzeti i pričuvati nekoliko godina prije otvaranja. Ali uzeti sad. Tko zna dokad će ga u vinariji biti. Bit će ga, sigurno, kao i zrelijih cabernet sauvignona, za dobro predstavljanje pred širom publikom u Zagrebu koje smo načelno dogovorili za jesen, poslije berbe. So, stay in touch!

Pavlomir pjenušac rose odležava u pupitresu

Od cabernet sauvignona je i pjenušac Ružica Pavlomira

A dan prije tog prekrasnog ponedjeljka prošetali smo po tankovima pa i u jednom od njih pronašli dobar cabernet sauvignon. Iz drugog se dopala mlada Žlahtina Pavlomir Grand Cru. Pola je dana trajala maceracija, a šest mjeseci odležavanja na finom talogu baš ju je lijepo zaoblilo. Ima Miroslav i odličan Chardonnay 2024. Štoviše, dva... Prvi je mjesec dana odležao i bačvama od 500 litara pa osvojio jedino zlato na ovogodišnjoj Vinistri za vina od te sorte. 

 

A najbolje se prodaje...

 

Drugi je u tonou bio četiri mjeseca. Vjerojatno će u boci završiti zajedno. Ima u podrumu vinarije Pavlomir još vina za prezentacije koje će se pamtiti. A ima i povoda za pitanje za kraj: koje se vino vinarije Pavlomir najviše prodaje? Odgovor je jasan: graševine! Ode je 90.000 litara na godini. U rinfuzi. Za usporedbu, žlahtine u dvije inačice, bazne te one Grand Cru, ode po 20.000 butelja. Ipak je Miroslav Palinkaš iz Šarengrada u Srijemu pa bez graševine jednostavno ne može.

26.06.2025.

Piše: Ivo Kozarčanin