Vino uz žlicu: 27. izdanje predstavilo je tajlandska jela uz neka znana, neka nova i neka rijetka hrvatska vina
Naš restoran nije klasičan tajlandski. Držimo neka jela i pizze naslijeđene iz stare Lire, ali smo autentični s ponudom. Kuharice su iz Tajlanda, a imamo prilično široku listu tajlandskih jela. S vremenom će ih biti i više, kaže Jura Dončić, koji sa suprugom Yadom, tajlanđankom, od početka ove godine vodi restoran Thai Me Up by Lira u središtu Zagreba, u Teslinoj 5. Upoznali su se radeći na kruzerima, ploveći svjetskim morima. Neko vrijeme su se bili skrasili u Bangkoku, gdje još žive njihova već odrasla djeca, a život ih je potom doveo u Zagreb, u kojem na svoj način nastoje unaprijediti gastronomsku ponudu. Jura u šali dodaje kako je i njihov život svojevrsni fusion, poput hrane koju pripremaju.
Prihvatili su Yada i Jura izazov Renate Cisar i Mustafe Topčagića, organizatora priredbi Vino uz žlicu, da tajlandska jela sljube s odabranim hrvatskim vinima. Priča je započela rakijama i likerima Destilerije Skender iz Kondrića pokraj Đakova. David Skender predstavio je Šljivovicu, Viljamovku, Višnjevaču i Jabukovaču te likere Medenu rakiju, Orahovac, Višnjevac, Bazgu, Lješnjak i Jagodu. Obitelj Skender isprva je uzgajala lješnjake, a danas ima i šljive, višnje te kruške. Novi dizajn etiketa inspiriran je zlatnim đakovačkim vezom i podsjeća na ljepotu i bogatstvo Slavonije.
Jela su dodatno obogatila ekstra djevičanska maslinova ulja brenda Vias Oliveti Vilme i Davida Brčića iz Vižinade u Istri. Imaju 3500 stabala maslina koje uzgajaju na području Poreštine, u Kašteliru i Vižinadi. David Brčić predstavio je sortna ulja Buža, Istarska bjelica, Frantoio, Pendolino i Leccino te Premium Blend. Proizvedena su postupkom hladnog prešanja, a osvajala su nagrade u New Yorku, Berlinu i Novom Sadu. Uzvanici su ih kušali uz fine domaće kruščiće.
Vinski je dio započeo pjenušcem Rosé brut obiteljske vinarije B. Jakobović iz Vetova u kutjevačkom vinogorju. Jakobovići se već cijelo stoljeće bave vinom, a suvremenu vinariju je prije dvadesetak godina osnovao Branko Jakobović. Poslu su se pridružili sinovi Filip, koji vodi vinariju, Nino kao glavni podrumar i kći Maja zadužena za marketing. U buteljama imaju Graševinu, Rajnski rizling, Pinot sivi, Chardonnay, Muškat žuti, Cuvée Vetovo, Pinot crni, Cabernet sauvignon, Cuvée Stari bokter, Rosé i Izbornu berbu bobica Graševine. Pjenušac su proizveli tradicionalnom metodom od rajnskog rizlinga (50 posto), chardonnaya i frankovke, proizvedenog u ograničenoj seriji od 2500 boca tradicionalnom metodom, od grožđa iz berbe 2020. Poslužen je uz hrskave proljetne rolice punjene staklenim rezancima, kupusom, mrkvom i gljivama te komadićima piletine.
Tom kha, blagu juhu od kokosovog mlijeka s piletinom, tajlandskim biljem i gljivama, pratila je bijela kupaža R5 vinarije Bibich iz Plastova pokraj Skradina. Od debita je, maraštine, pošipa, chardonnaya i sivog pinota u podjednakim omjerima. Grožđe je s najboljih lokacija, a vino proizvedeno djelomičnom maceracijom i hladnom fermentacijom. Snažnog je tijela, fino izbalansirano i zaokruženo aromama maslaca i badema, a u aftertasteu se osjete note vanilije, tosta i mediteranskog bilja. Bibich je boutique vinarija, čiji vinarski obiteljski korijeni sežu do 15. stoljeća.
Iz Belja, jedne od naših najvećih vinarija, netom nakon premijernog predstavljanja u Osijeku je u zagrebački tajlandski restoran stiglo vino Sávoj Orange 2023. Lukica Martić, prodajni predstavnik Belja, istaknuo je kako je riječ o blago maceriranoj kupaži četiri sorte: graševine, chardonnaya, sivog i bijelog pinota. Jantarne je boje i bogatog tijela, odnjegovano u inoksu, a potom i u hrastovim bačvama. Vino je na prestižnom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles osvojilo zlatnu medalju. Pokazalo se dobrim u paru s kozicama poprženim u bogatom curry umaku s paprikom, lukom i mladim lukom.
Uslijedio je pad thai: prženi rižini rezanci u umaku s jajetom, tofuom, komadićima svinjetine i povrćem, uz dodatak mljevenog kikirikija. Jura Dončić preporučio je ružičasto vino i izbor je pao na Vislander Rosé 2024. Novinari i blogeri taj su pairing hrane i vina proglasili najuspješnijim i tražili repete… Sanda Vojković iz vinarije Vislander rekla je kako im je Rosé bio eksperiment koji je tržište izuzetno dobro prihvatilo. Od plavca malog je, razblaženog s 10 posto kuča, rijetke bijele dalmatinske sorte koja doprinosi blago doziranom kiseliniom.
Veselo druženje zaslađeno je egzotičnim desertom mango sticky rice od riže, slatkog kokosovog mlijeka, manga i sladoleda. Sjajno mu je pariralo vino Cuvée blanc Angelica 2024. erdutske vinarije K55. Poluslatka je to kupaža traminca (60 posto) i muškata žutog, od grožđa s položaja Aljmaška planina. K55 je ranije bila poznata kao Vinarija Janečić, a supružnici Ivana i Krunoslav Dugalić, oboje agronomi, doktori biotehničkih znanosti, preuzeli su je početkom 2023. Proizvode oko 20.000 butelja. Među osam sorti, koje uzgajaju na četiri hektara, u 105 godina starom vinogradu imaju i gotovo zaboravljenu kadarku, nekad omiljeno vino slavonske vlastele.
29.10.2025.