
Vino uz žlicu u zagrebačkom bistrou Market! Već je soparnik kao predjelo s pjenušcem Najman Iskra brut bio najbolji spoj hrane i vina
Slikoviti bistro Market u središtu Zagreba, Gundulićeva 13, ugostio je 26. izdanje 'Vina uz žlicu', autorskog eno-gastro projekta Renate Cisar i Mustafe Topčagića, novinara i zaljubljenika u vino i gastronomiju. Prije šest godina otvorio ga je Fran Ćurković, mladi bankar koji se gastronomijom bavio hobistički, ali je stvar postala ozbiljnija kad je na jednom street food događanju njegova dekonstruirana sarma postala pravi hit. Tada se odlučio na riskantan potez, dao otkaz u banci, posudio novac od obitelji i prijatelja te unajmio lokal u Gundulićevoj ulici želeći ponuditi dobru hranu po pristojnim cijenama. Posao se širio i Ćurkoviću se, kao suvlasnik, pridružio hvarski ugostitelj Antoni Jurica, a kuhinju već pet godina vodi Goran Stanisavljević, koji je u rodnom Rovinju učio od najboljih poput Toma Gretića.
Spring soparnik s domaćim umakom bio je finger food, kojim su dočekani uzvanici iz medija. Uz trokutaste zalogajčiće nadjevene blitvom uživalo se u pjenušcu Iskra brut zagorske vinarije Najman iz Martinkovca pokraj Varaždinskih Toplica. Proizveden je tradicionalnom metodom od pinota crnog i proveo je dvije godine na kvascima, bez dodavanja ekspedicijskog likera. Eno-gastro novinari upravo su te welcome zalogajčiće i Najmanov pjenušac proglasili najboljim pairingom hrane i vina.
Druženje je nastavljeno uz rakije destilerije Kotal iz Cerovlja u Istri. Vlasnik Armando Lušetić uzvanicima je predstavio pet rakija. Kičica, spravljena od crvenog kantariona, izrazito je gorkog okusa i dobar je lijek za želudac, Kuš je rakija od kadulje, vrlo aromatična i prirodni je antibiotik, Loza Barik odležana je u bačvicama od slavonskog hrasta i bogatih je aroma drva i začina, Ruda je blago gorkog okusa, izvrsna kao aperitiv i digestiv, a Travarica bez boje i kuhana prema staroj recepturi s više od deset ljekovitih trava.
Potom je Zoran Kalčić iz Vrsara u Istri predstavio svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje. Tako su uzvanici, uz fini domaći kruh od kiselog tijesta (sourdough) koji svakodnevno peku u bistrou Market, imali prilike kušati Bužu, Leccino, Istarsku bjelicu i Selekciju, kombinaciju sorti istarska bjelica, buža i rožinjola. Obitelj se bavi maslinarstvom i proizvodnjom ulja od 1997. godine, a njihov je nekadašnji nasad od 120 stabala narastao u maslinik od tisuću stabala na 3,5 hektara.
Domaći njoki punjeni sirom bili su prvo konkretno jelo na stolovima na kojima je uzvanike dočekala Šoškić Graševina 2024 s Plešivice. Lagano pikantno jelo, kakvo bi se moglo svidjeti i vegetarijancima, fino se uklopilo uz voćnu i svježu Graševinu iz linije 'Taste of Terroir'. Grožđe graševine na položaju Rebri obrano je već u kolovozu, a vino pušteno u prodaju u prosincu. Šoškićevi su vinogradi na nekadašnjem ladanjskom imanju 'oca domovine' dr. Ante Starčevića.
Uz Otvoreni raviol a la pileći paprikaš Galić Chardonnay 2021. odnjegovan na finom talogu. Odležao je devet mjeseci u bačvicama, odmorilo se u inoxu pa smirilo u bocama. Uslijedila je Pašticada a la Market, koja je specijalitet kuće, ali nije rađena od buta nego od dva dana kuhane juneće koljenice. Cabernet sauvignon 2019. vinarije Zlatno brdo dobro je parirao ovom jelu. Sudeći prema kušanom, berba 2019. bila je izuzetna i može se reći da je pravi predstavnik Baranje.
Luka Radiček, glavni enolog i voditelj proizvodnje slovenske vinarije Puklavec Fasmily Wines, predstavio je Rumeni muškat 2024. sa samo šest posto alkohola. Enolog Radiček našalio se da izvrstan osvježavajući Tiramisu, koji je poslužen kao desert, sadrži više alkohola nego vino. Bilo je to posljednje ljetno izdanje 'Vina uz žlicu' s kojeg je duet Cisar/Topčagić poručio kako vinarima žele uspješnu berbu, a ugostiteljima puno dobrih recepata, bogatog uroda i kvalitetnih namirnica na jesen, kad će eno-gastroljupce povesti na neko novo mjesto.
Tekst i fotografije: FAMA & Julio Frangen
25.06.2025.
