Ekološka strana Toskane: 500 godina stara tržnica, vina iz davnina, balzamični ocat i grah kakvih nema u supermarketu
Obiteljska smo uljara, što nam omogućuje prešanje maslina sat vremena nakon berbe pa tako i ulje vrhunske kvalitete. A i naša vinarija od davnina nudi izvrsna vina pa im i danas pristupamo s posebnom pažnjom, ističu u obitelji Badini, u čijoj vinariji i farmi mladost vodi glavnu riječ. Osnovana je na prijelazu 18. u 19. stoljeće na brdašcu u mjestu Castiglion Fiorentino u istočnoj Toskani. Sestra i brat Elena i Tommaso šesta su vinska generacija u obitelji i preuzimaju posao od oca. Vinograde, maslinike i polja, 150 hektara ukupno, njeguju vodeći se ekološkim načelima.
U svibnju 2024. godine dovršili su moderan podrum u povijesnom dijela sela, idealno mjesto za dobrodošlicu ljubiteljima vina. Tommaso Badini ima 20 godina i strasno priča o ekološkom uzgoju grožđa i proizvodnji vina od talijanskih sorata sangiovese, canaiolo, colorino, ciliegiolo, malvasia toscana i trebbiano te francuskih petit manseng i viognier. Uz pomoć šarmantne djevojke Alessandre Tommaso će poslužiti i domaću hranu. Osim što nastavljaju obiteljsku tradiciju, mladi uživaju u poljoprivredi i žive u skladu s prirodom!
Priroda je najbolji učitelj
Farma Quintosapore inovativna je poljoprivreda priča podno gradića Città della Pieve na granici Toskane i Umbrije. Osnovali su je 2019. godine blizanci Alessandro i Nicola Giuggioli 2019. godine i ostvarili su san o zajedničkome poljoprivrednom gospodarstvu, iako o poljoprivredi nisu znali ništa. Setra Livia bila im je najveći oslonac u stvaranju farme koju su odlučili voditi biomimetičkim pristupom, odnosno nadahnuto prirodom.
Svi su odgovori oko nas. Priroda nam daje jasne upute, samo je treba znati slušati i vjerovati joj. Dopustite prirodi da vam pokaže najbolje od sebe, učite od nje. Ona je definitivno najbolji učitelj i uvijek ima odgovor na sve, poručuje Alessandro Giuggioli. Vodeći se tom ideologijom, braća uzgajaju najraznovrsnije povrće i voće koje prodaju na kućnom pragu, a opskrbljuju i lokalne restorane i hotele. Tradicionalnim metodama rade i vino Malmaturo od stare etrurske sorte grožđa. Stručnjaci su im savjetovali da iskrče stari vinograd u dolini, no nisu ih poslušali. Uredili su ga i danas, navodno jedini na svijetu, proizvode vino od sorte po kojoj su ga i nazvali, a za koju se dugo smatralo kako je nestala još u 17. stoljeću.
Samo povrće ubrano tog jutra
Posjeta dvjema toskanskim obiteljskim farmama i vinarijama bila je dio studijskog putovanja hrvatskih stručnjaka iz poljoprivrednog sektora koje je tvrtka za ekološku proizvodnju Lokvina organizirala s turističkom agencijom Travelego. Ideja je bila pokazati našim poljoprivrednicima što se i kako radi u susjedstvu te da kvalitetni proizvodi mogu lakše naći tržište ako se proizvođač na pravi način obrati kupcima i ponudi im proizvode u kojima mogu uživati, istaknula je organizatorica studijskog putovanja Andrea Vugrinović. Branimir Šurbek iz turističke agencije Travelego istaknuo je kako su ovakva studijska putovanja posebna zato što se na njima susreću ljudi različitih profila i iznutra se upoznaju zemlje koje se posjećuju.
Prva je stanica ovog putovanja bila veletržnica povrća Chioggia Ortomercato pokraj Venecije. Organizirana je kao javno-privatno partnerstvo njome je, do pojave veletrgovačkih lanaca, prolazila većina lokalno proizvedenog povrća. Danas se tamo u velikim količinama trguje samo radičem, koji je tradicijsko povrće ovoga kraja, te nešto manje i tikvama, mrkvom i ciklom. No ostala je tradicija trgovanja kao 1500. godine: cijene formiraju zadruge, iza zatvorenih vrata, a prodaju samo povrće koje su ubrali tog jutra.
Ocat kojem pristaje i sladoled
Società Agricola Acetomodena obitelji Vecchi od grožđa iz svojeg vinograda proizvodi balzamični ocat sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla Aceto Balsamico di Modena i tradicionalni balzamični ocat iz Modene sa zaštićenom oznakom izvornosti. Posjeta nudi jedinstveno iskustvo okusa i mirisa za koje mnogi ni ne sanjaju da postoje te da se balzamični ocat itekako dobro sljubljuje sa sladoledom. Prodaju i 12 godina te 25 godina star acceto balsamico, koji odležava u bačvicama poput vina.
Po distribuciji sjemenja povrća i cvijeća te širokoj paleti rješenja za travnjake, bez obzira na to jesu li za kućnu ili profesionalnu upotrebu, prepoznatljiva je kompanija Bavicchi iz Peruge. Osnovana je 1896. godine, a ima brend GEO za proizvodnju ekološkog sjemenja, klica te mnogih drugih proizvoda povezanih s prehranom u skladu s okolišem. Bavicchi poslovanje temelji i na umrežavanju ponude mikrobilja i konvencionalnog sjemenja iz čak 33 zemlje svijeta. Klice nam danas ne mogu biti jedina hrana, no nijedna druga ne jamči tako visok unos vitamina, minerala i bjelančevina uz tako minimalan utrošak vremena, energije i resursa, rekao je domaćin Gianlucca Mezzanotte.
Najfinije voće i jedinstveni grah
Svatko može imati voćnjak iz snova. Važno je samo koje će biljke u njemu rasti i kako će se prema njima odnositi. U voćnjaku ne mora biti bezbroj sorti. Dovoljno je uzgajati jednu, dvije ili tri, ali to treba traditi s ljubavlju, poručuje Guido Favilla čija farma Guido Favilla iz grada Lucca nudi uglavnom tradicionalne sorte ovog podneblja. Kupcima nudi podršku od sadnje do berbe i uči ih ekološkom uzgoju. Jedan je i od danas rijetkih proizvođača crvenoga graha iz Lucce koji je nadaleko poznat.
U gradu Castelfranco Emilia u Modeni je obiteljska farma mliječnih proizvoda i sirana Bio Reggiani, čija je priča započela s pet krava. Prije 20 godina krenuli su u ekološku proizvodnju sira Parmigiano Reggiano, danas su stotine krla u stadu, a svakodnevno ih posjećuju mnogobrojni učenici, studenti, profesionalci pa i obitelji koje ovaj sir zanima. Ujutro muzu krave, odmah hlade mlijeko pa ga ostavljaju da odstoji na kontroliranoj temperaturi. Nude parmezan odležan više od dvanaest mjeseci, kojem izvrsno pristaju svježe voće i povrće, suha bijela vina, balzamični ocat te džemovi. U sklopu farme je i odlično opskrbljena prodavaonica drugih domaćih prehrambenih proizvoda te suvenira lokalnih proizvođača.
03.11.2025.