4 Hands Dinner: Bernard Korak i Carlo Cracco kuhali na Michelinovoj 'večeri za četiri ruke' u Milanu. I pilo se fino...
Vino i hrana

4 Hands Dinner: Bernard Korak i Carlo Cracco kuhali na Michelinovoj 'večeri za četiri ruke' u Milanu. I pilo se fino...

Hrvatsku sam posjetio kao turist, imate prekrasnu zemlju, a posebno me oduševila ljepota Kornata. No upoznati neku zemlju kroz kolegu s kojim surađuješ donosi sasvim novu dimenziju. Bernard Korak približio mi je njegovu Zagrebačku županiju ne samo kao destinaciju, nego i kao gastronomsku regiju bogate tradicije. Hrvatska i Italija dijele neke zajedničke namirnice, ali koristimo ih na različite načine. Upravo te razlike u tradiciji, uz sličnosti u kulturi, ono su što nas chefove nadahnjuje, obogaćuje i potiče na bolju suradnju, rekao je chef Carlo Cracco nakon ekskluzivne večere 4 Hands Dinner, pripremljene, dakle, s četiri ruke, u restoranu Cracco u Milanu u 21. listopada. 

Ponudili su jela poput mekane šafranove salate, kavijara i ljutike, napuhane nori alge s hrenom i mortadelom, dimljene pastrve sa smokvom i kozjim jogurtom te puževa iz vinograda s Korakovim Sauvignonom & Rieslingom 2017., raviola del plin s vrtnim umakom i crnim tartufom uz vino La Ciola 2022., crne svinjetine poslužene uz Korakov Pinot noir 2023., dok su deserti bili šipak, kesteni i borovica te montebianco s umakom od svježih kaki plodova uz Moscato d’Asti 2024.

Bila je to prekrasna večera i jako lijepo iskustvo iz kojeg sam puno naučio. Posebno me razveselilo što smo imali priliku raditi s namirnicama i sastojcima karakterističnima za našu županiju i što smo naša jela predstavili važnoj publici, istaknuo je Bernard Korak. Carlo Cracco dodao je kako mu je bilo iznimno zadovoljstvo raditi s Bernardom, prvim hrvatskim chefom koji je jela pripremao u restoranu Cracco. Večeru su organizirali Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Michelinov vodič za restorane za talijanske influencere specijalizirane za gastronomiju i lifestyle. 

Projekt 4 Hands Dinner osmišljen je kao dijalog dvaju chefova koji dijele strast prema autentičnim lokalnim namirnicama i profinjenom kuhanju te prilika za goste da kroz šest sljedova i pomno odabrana vina dožive posebnu enogastro priču. Obitelj Bernarda Koraka ima vinariju na Plešivici i restoran s Michelinovom zvjezdicom. 

26.10.2025.

Piše: Vinskiklub.hr