Početna
Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca, a 10 godina im je lijepa dob
Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje 25 vina od naše najznačajnije crne sorte s južnih padina Pelješca i Hvara te jednog s Visa. Ideja je bila procijeniti im vijek, ali i vidjeti teroarske razlike.
Sedam nas je veličanstvenih kušalo plavce u grupama po tri, samo su u posljednjoj bila dva. Ponekad su to bila vina s istog položaja od različitih vinara, s različitih položaja sličnih godišta, pa sasvim različitih godišta ili vina istog vinara s drukčijom vinifikacijom. Nismo davali ocjene, nego smo ih opisivali po zadanim strogim kriterijima. Kako nije riječ o ocjenjivanju, dogovorili smo se da ne spominjemo vinarije.
U prvoj su grupi bili viški, pelješki i hvarski plavac berbe 2019. Pet do deset godina bila je zajednička procjena za prvi i treći. Većina je toliko vremena dala i drugome, no dvojica su kušača rekla kako se nema što čekati. Dva vina s Dingača te izrazito prepoznatljiv Postup bili su u drugoj. Potonji je iz berbe 2017. i većina je ocijenila da mu je baš vrijeme za "odstrijel". Dingačima iz 2018. i 2015. dali su i do 10 godina ugodnog putovanja kroz vrijeme.
Kod dva Dingača iz 2018. u petom slijedu, te dvije godine starijeg trećeg, nisu se osjetile razlike po berbama, ali jesu u stilovima. Sva su tri u punoj kondiciji i ostat će takvi još nekoliko godinica. Šesti je, s tri Hvaranina, dao vina iz 2018. i 2015. s kojima ne treba žuriti i treće iz 2011. koje je na izdisaju. A pili smo i zrelija vina te kuće u puno boljem stanju. Lijepa je bila sedma serija rasnih plavaca s Dingača iz 2018. i 2017. te s Hvara iz 2010. Pet godina sva tri imaju pred sobom, ali ne puno više. To je svakako pohvala 14-ogodišnjaku.
Kratak je zaključak da su hvarski plavci po strukturi mekši nego pelješki, zaokruženiji u mirisu i okusu te nježnijih tanina. Dingač i Postup, kao najznačajniji položaji našeg poluotoka, ipak daju vina izraženijeg karaktera, možda i prepoznatljivija. Vino s Komarne, najmlađeg hrvatskog vinogorja, trećeg su tipa, "svjetskijeg", moglo bi se reći: fina, čista, uglađena... Odlična za predstavljanje sorte strancima, ali iskrenim zaljubljenicima u plavac mali crni previše slična mnogim drugim crnim vinima.

Hod po žici
Komarna 2019. te Dingači 2018. i 2016. bili su treći na "vještačenju". Za prvi je plavac komentar bio kako je to jako lijepo vino, ali s malo odlika sorte. Kod drugog su se procjene razišle kao da je svatko imao "svoje" vino u čaši: od popiti sada do čuvati 15 godina. Treći je, pak, hodao po žici s hlapivom kiselinom. Čistunci su to zamjerili, a dvojici, ja sam među njima, baš je taj bio arhetipski. Hvarski trio iz 2018., 2016. i 2013. u četvrtom nizu dao je dva vina s lijepim potencijalom sazrijevanja do deset godina. Najzrelije je, pak, bilo i "prezrelo": prošlo mu je vrijeme.
Školovanje
Osmi niz bio je superteška kategorija: Pelješanin iz 2018. te Hvarani iz 2012. i 2016. imaju više od 16 posto alkohola, ali ne peku. Doista je ugodno iznenadilo koliko su maligani dobro uklopljeni. Posljednja dva plavca bila su iz iste vinarije i berbe 2018., a razlikovala su se u školovanju. Prvi je odnjegovan u bačvi, drugi u inoksu. Pobjednika tu nema, rezultat jednostavno ovisi o ukusu kušača. I nakon 26 vina, ostala su pitanja na koja si svaki ljubitelj plavca malog crnog mora sam odgovoriti:
- Treba li plavcima ostatak šećera? Ne baš, ima u njima dovoljno slasti od alkohola, a ima i tanina.
- Alkohol? Imali smo tri vina sa 16 posto i ne može se reći da je smetao. No, to je ipak puno.
- Suhvice? Grozd plavca malog neravnomjerno zrije. Čeka li se da sve bobice sazriju, dio će ih biti prezrelih, prosušenih. To daje karakter, ali i slatkoću.
- Drvene bačve? Svakako, ali birane. Veće, ako može, ili rabljene, ako su male, da drvo ne pojede sortu...

08.04.2025.