Početna
RizlingFest 16. studenog u Zagrebu! Zašto baš rizling? Evo zašto...
Šef podruma je 1775. pošao po biskupu dozvolu za berbu. Oteli su ga razbojnici i tražili otkupninu. Nakon što su je dobili i oslobodili ga, pa se vratio u vinariju, grožđe se već prosušilo na trsu. Jadni “kellermeister” danas slavne vinarije Johhanisberg je tako zaslužan za prvu kasnu berbu. Bobice je zarazila plijesan, Botrytis cinerea, koja nagriza kožicu i može upropastiti nezrelo grožđe. Kad napadne bobice s dovoljnom količinom sladora, oplemenit će vino. Grožđe opljačkanog šefa podruma bilo je dovoljno zrelo, vino se pokazalo izvanrednim, pa su kasne berbe učestale i sljedećih godina, desetljeća i stoljeća. Danas imamo i izbornu berbu grozdova, izbornu berbu bobica, izbornu berbu prosušenih bobica i ledeno vino.
[caption id="attachment_19527" align="alignnone" width="651"]
Dvorac Johannisberg u Geizenheimu u njemačkoj vinskoj regiji Rheingau. Fotografija: Florian Elbers on Unsplash[/caption]
Bilo je to grožđe od rizlinga, a naziv dvorca Johannisberg je i jedan od sinonima za ovu njemačku sortu koja je zaslužna za neka od najfinijih, najkompleksnijih i najskupljih vina na svijetu. No, velika je i zbog toga što se vina mogu piti svježa, odležana pa i arhivska. Mogu biti suha, a i kad su polusuha, poluslatka ili slatka i nikad nisu ljepljiva okusa. Dobri rizlinzi uvijek lijepo isperu usta pa veselo kliznu niz grlo. Bez obzira jesu li prošlogodišnji, ili su od berbe prošla desetljeća.
[caption id="attachment_19525" align="alignnone" width="677"]
Voćne arome u rizlingu mijenjaju se kako vino odležava: limeta, limun, zelena jabuka, breskva, ananas, marelica[/caption]
Unatoč neprijepornoj kvaliteti, vina od rizlinga nije lako prodati. Zašto? Zato što ne osvajaju na prvu. Treba vremena da ih se upozna, a tad je lako zaljubiti se u njih. Vinskiklub.hr želi da se što više naših vinoljubaca zaljubi u rizling. I zato ćemo u Hotelu Capital u Jurišićevoj 22 u najužem središtu Zagreba, 16. studenog 2024. godine predstaviti rizlinge 20 vinarija iz svih dijelova Kontinentalne Hrvatske, između Dunava i Sutle. Bit će i tri masterclassa na kojima će se moći vidjeti stilske razlike između rizlinga njemačkih regija Mosel i Pfalz, kakve Francuzi rade u Alsaceu te kako rizlinzi stare. Detaljnije informacije pročitajte ovdje.
Naslovna fotografija: Sandra Grünewald on Unsplash


08.04.2025.