Početna
Kezele: Nekad su vina kakva želi vinar, a nekad i kako vino ‘kaže’
Ostalo je neprovrela šećera, fermentacija je sama stala, rekao je Janko Kezele poslužujući Škrlet 2024. koji je stabiliziran, ali još je u tanku. Macerirali su kožice bobica u moštu šest sati, više od dva mjeseca njegovali su ga na finom talogu i nakupio je malo više od 12,5 posto alkohola, ali ostalo mu je gotovo četiri grama neprovrela šećera. I dobro ga mladi škrlet nosi, daje mu punoću. Vino je sortno prepoznatljivo, aromatski slojevito, voćno i ugodno slankasto, a ima dovoljno argumenata i za dulje čuvanje u boci.
[caption id="attachment_23374" align="alignnone" width="533"]
Janko i Drago Kezele s priznanjima koja su osvojila njihova vina[/caption]
Bio je to početak kušanja osmišljenog radi izbora vina koja se isplati slati na ocjenjivanja. Bilo je to i lijepo druženje na kojem se u još jednom slučaju pokazalo da ponekad tijekom vinifikacije i samo vino donosi odluke koje bi trebao donijeti vinar.
Nema pravog kušanja bez obilaska podruma i 'šetnje' po bačvama i tankovima[/caption]
Pri samom kušanju, vina nismo ništa pitali. Mladi smo škrlet usporedili s prijašnjim berbama koje su vinificirane na isti način. Fino je vino iz 2023. Drukčija je godina dala i malo drukčije parametre, pa je skromniji. Nimalo nije skroman onaj iz berbe 2022. Izgubio je sortne osobine, ali dobio punoću, zrelost i kompleksnost. Podsjeća pomalo na dobre maraštine, što je kompliment, a ne zamjerka.
Rajnski rizling 2015. Kezele oduševio nas je i krajem studenoga 2023. godine[/caption]
Jako je fin i čisti Rizling 2024., a onaj iz 2019. izvanredan je. Nije tajna da rizlinzi u Šumećanima lijepo putuju kroz vrijeme, a uživali smo i opravdano hvalili Rizling 2015. Ovaj iz 2019. ima neprovrela šećera koji se ne osjeti. Kao kod najvećih rizlinga, sakriva ga svježina koju ne gubi iako je ušao u petu godinu.
Seoski turizam Kezele je u Šumećanima u Graberju Ivanićkom[/caption]
Lijep su dojam ostavili i chardonnayi, posebno berbe 2023. i 2021., a odličan žuti muškati. U berbi 2023. je 6,2 grama kiseline po litri fino zaokružilo 21,3 grama neprovrela šećera, a berba 2022. oduševila je čak i mene kojem vina od žutog muškata nisu čest izbor. S 22,8 grama šećera, 5,8 kiselina i 12,3 posto stvarnog alkohola predstavio se kao odlično puno vino koje nije za kolače, nego za neko zapečeno meso, ili za intimno društvo.

Svake godine drukčiji škrlet
Graševina 2024. ima finih 5,8 grama kiselina po litri, a ostala su joj, kao i škrletu, gotovo četiri grama neprovrela šećera po litri. Moglo se odraditi do kraja, rekao je Janko Kezele, ali ako je vino odlučilo da treba stati, neka je stalo. Kako vino kaže... [caption id="attachment_23376" align="alignnone" width="533"]
Pomogao mu rizling
Jako se dopao macerirani škrlet prošlogodišnje berbe. Probrali su najbolje grozdove i pustili ga 150 dana na kožicama u rabljenoj bačvi debelih dužica od slavonskog hrasta. Ima u njemu i pet posto rizlinga, a u ovoj fazi, vino prekrasno miriše po listićima čaja. [caption id="attachment_23377" align="alignnone" width="524"]
Riba i školjke
Prvim je gutljajem podsjetio na ručak s početka korone kad je zreli rizling iz Pfalza izvrsno popratio kečigu do pola kuhanu pa zapečenu na pikantnoj hajdinoj kaši. Rizling 2012. ludo je vino, ne u doslovnom smislu, a fino će ga pokriti pečena Jakobova kapica samo s malo krupne soli i ukiseljenog motara. [caption id="attachment_23380" align="alignnone" width="541"]
I umak od škrleta
Popodne za pamćenje završilo je telećim lungićem u umaku od senfa i škrleta te vratinom od crne slavonske svinje popraćene Crnim Francem, svježom mješavinom cabernet sauvignona, merlota i syraha. I bez zaključka koja će vina na ocjenjivanja. I tako ću to sam odlučiti, kroz smijeh je rekao Janko Kezele.08.04.2025.