Početna

Kezele: Nekad su vina kakva želi vinar, a nekad i kako vino ‘kaže’

Ostalo je neprovrela šećera, fermentacija je sama stala, rekao je Janko Kezele poslužujući Škrlet 2024. koji je stabiliziran, ali još je u tanku. Macerirali su kožice bobica u moštu šest sati, više od dva mjeseca njegovali su ga na finom talogu i nakupio je malo više od 12,5 posto alkohola, ali ostalo mu je gotovo četiri grama neprovrela šećera. I dobro ga mladi škrlet nosi, daje mu punoću. Vino je sortno prepoznatljivo, aromatski slojevito, voćno i ugodno slankasto, a ima dovoljno argumenata i za dulje čuvanje u boci. [caption id="attachment_23374" align="alignnone" width="533"] Janko i Drago Kezele s priznanjima koja su osvojila njihova vina[/caption] Bio je to početak kušanja osmišljenog radi izbora vina koja se isplati slati na ocjenjivanja. Bilo je to i lijepo druženje na kojem se u još jednom slučaju pokazalo da ponekad tijekom vinifikacije i samo vino donosi odluke koje bi trebao donijeti vinar.

Svake godine drukčiji škrlet

Graševina 2024. ima finih 5,8 grama kiselina po litri, a ostala su joj, kao i škrletu, gotovo četiri grama neprovrela šećera po litri. Moglo se odraditi do kraja, rekao je Janko Kezele, ali ako je vino odlučilo da treba stati, neka je stalo. Kako vino kaže... [caption id="attachment_23376" align="alignnone" width="533"] Nema pravog kušanja bez obilaska podruma i 'šetnje' po bačvama i tankovima[/caption] Pri samom kušanju, vina nismo ništa pitali. Mladi smo škrlet usporedili s prijašnjim berbama koje su vinificirane na isti način. Fino je vino iz 2023. Drukčija je godina dala i malo drukčije parametre, pa je skromniji. Nimalo nije skroman onaj iz berbe 2022. Izgubio je sortne osobine, ali dobio punoću, zrelost i kompleksnost. Podsjeća pomalo na dobre maraštine, što je kompliment, a ne zamjerka.

Pomogao mu rizling

Jako se dopao macerirani škrlet prošlogodišnje berbe. Probrali su najbolje grozdove i pustili ga 150 dana na kožicama u rabljenoj bačvi debelih dužica od slavonskog hrasta. Ima u njemu i pet posto rizlinga, a u ovoj fazi, vino prekrasno miriše po listićima čaja. [caption id="attachment_23377" align="alignnone" width="524"] Rajnski rizling 2015. Kezele oduševio nas je i krajem studenoga 2023. godine[/caption] Jako je fin i čisti Rizling 2024., a onaj iz 2019. izvanredan je. Nije tajna da rizlinzi u Šumećanima lijepo putuju kroz vrijeme, a uživali smo i opravdano hvalili Rizling 2015. Ovaj iz 2019. ima neprovrela šećera koji se ne osjeti. Kao kod najvećih rizlinga, sakriva ga svježina koju ne gubi iako je ušao u petu godinu.

Riba i školjke

Prvim je gutljajem podsjetio na ručak s početka korone kad je zreli rizling iz Pfalza izvrsno popratio kečigu do pola kuhanu pa zapečenu na pikantnoj hajdinoj kaši. Rizling 2012. ludo je vino, ne u doslovnom smislu, a fino će ga pokriti pečena Jakobova kapica samo s malo krupne soli i ukiseljenog motara. [caption id="attachment_23380" align="alignnone" width="541"] Seoski turizam Kezele je u Šumećanima u Graberju Ivanićkom[/caption] Lijep su dojam ostavili i chardonnayi, posebno berbe 2023. i 2021., a odličan žuti muškati. U berbi 2023. je 6,2 grama kiseline po litri fino zaokružilo 21,3 grama neprovrela šećera, a berba 2022. oduševila je čak i mene kojem vina od žutog muškata nisu čest izbor. S 22,8 grama šećera, 5,8 kiselina i 12,3 posto stvarnog alkohola predstavio se kao odlično puno vino koje nije za kolače, nego za neko zapečeno meso, ili za intimno društvo.

I umak od škrleta

Popodne za pamćenje završilo je telećim lungićem u umaku od senfa i škrleta te vratinom od crne slavonske svinje popraćene Crnim Francem, svježom mješavinom cabernet sauvignona, merlota i syraha. I bez zaključka koja će vina na ocjenjivanja. I tako ću to sam odlučiti, kroz smijeh je rekao Janko Kezele.

08.04.2025.